Monday, October 20, 2008

Buah Dabei / Dabai

Buah Dabei...salah satu jenis buah yang sentiasa ditunggu2 oleh kebanyakan masyarakat Sarawak. Berkulit hitam, isinya setebal lebih kurang 1-2 cm jak. Selain daripada isi, terdapat biji yang keras didalamnya. Off course...orang sik telan dengan biji2nya sekali laaa. Tapi...sesetengah orang yang rajin akan 'menetaq' bijinya supaya terbelah dua sebab ada 'treasure' yang amat best di dalamnya.
Ok...kembali kepada Buah Dabei tok... Musim buah tok lebih kurang dari Oktober hingga Disember. Bak kata orang, mun ada Durian...ada la Dabei. Kira macam adik beradik juak la. Cara memasaknya hanya dengan merendam buah dabei tok ke dalam air suam. JANGAN guna AIR PANAS! hasilnya buah tok akan jadi masam. Kalau malas nak sediakan air suam, just letak dalam plastik bag dan jemur di tengah panas. Bila isinya dah lembut...boleh la digaul atau dicicah dengan garam. ada juak yang gaul dengan kicap. Terpulang. Rasanya? Kalau dapat Dabei yang bagus...rasanya lemak-lemak gitu. Sesuai dimakan dengan nasi panas... ish...kecur dah liur ku tok eh..adios!

No comments: